Dunne darm kanker
De dunne darm is ongeveer 5 meter lang en ligt tussen de maag en de dikke darm in. Vanuit de maag komt voedsel in de dunne darm terecht. De dunne darm bestaat uit drie delen. In het eerste deel, de twaalfvingerige darm, wordt het voedsel gemengd met allerlei sappen zoals maagsappen, gal, alvleeskliersappen en darmsappen. Hierdoor wordt het voedsel vloeibaar. Het tweede deel van de dunne darm is de nuchtere darm. Hier wordt een groot deel van voedingsstoffen opgenomen uit het voedsel. Het derde gedeelte van de dunne darm is het ileum, of de kronkeldarm. In dit deel wordt vitamine B12 opgenomen.
Dunne darm kanker is een weinig voorkomende vorm van kanker. Ieder jaar wordt deze diagnose ongeveer bij 400 mensen in Nederland gesteld, iets vaker bij mannen dan bij vrouwen.
De meest voorkomende vorm van dunne darmkanker is het adenocarcinoom. Deze tumor ontstaat uit klierweefsel en groeit vaak langzaam. Losgeraakte kankercellen kunnen via het bloed uitzaaien naar de lymfeklieren en naar andere organen. Bij een gevorderde dunne darm tumor kan een gat in de darmwand of verstopping ontstaan, waarvoor een spoedoperatie nodig kan zijn.
In enkele gevallen is sprake van het carcinoïd syndroom. Dit is een zeer zeldzame aandoening waarbij tumoren op diverse plekken in het lichaam kunnen ontstaan, waaronder de dunne darm.
De precieze oorzaak van dunne darmkanker is onduidelijk. Er zijn wel aantal risicofactoren bekend die waarschijnlijk de kans op dunne darmkanker verhogen. De risicofactoren voor dunne darmkanker zijn: - Bepaalde voeding > Een hoge consumptie van rood vlees, dierlijk vet en bewerkte vleessoorten zoals vleeswaren en wordt zou de kans op dunne darmkanker kunnen verhogen. Een lage consumptie van groente en fruit lijkt een risicofactor voor het ontstaan van dunne darmkanker. - Hoge consumptie van suiker - Lage consumptie van groente en fruit - Roken en alcohol - Aandoeningen van de dunne darm
De klachten bij dunne darmkanker zijn vaak vaag of onduidelijk. Hierdoor duurt het meestal enige tijd voordat de diagnose ‘dunne darmkanker’ wordt gesteld. Hierdoor duurt het meestal enige tijd voordat diagnose ‘dunne darmkanker’ wordt gesteld. De meest voorkomende klachten bij dunne darmkanker zijn misselijkheid, braken, onverklaarbaar gewichtsverlies, opgeblazen gevoel, slapheid en vermoeidheid door bloedarmoede, geelzucht en langdurig bloedverlies.
Geschreven door:
Anniek van Schaik
Maak jouw eigen website met JouwWeb