Dit interview is gehouden met een patiënt met darmkanker en uitzaaien naar de milt en de lever.
1. Wanneer heeft u te horen gekregen dat u darmkanker heeft?:
Op 18 maart 2010 heb ik te horen gekregen dat ik darmkanker had. Een paar weken daarvoor had ik al last van een slechte stoelgang en buikpijn. Ik moest regelmatig naar de huisarts. Het weekend voordat ik werd opgenomen in het ziekenhuis voor een onderzoek heb ik drie keer de huisartsenpost gebeld, die was toen drie keer langs geweest. In het ziekenhuis konden ze niks op de röntgenfoto’s en scan ontdekken dat er darmkanker zat.
De nacht op 17/18 maart werd ik wakker en begon ik ontlasting over te geven. Dit kwam doordat de dikke darm afgesloten was door een tumor. Na het overgeven was de pijn weg en heb goed geslapen. De volgende dag ben ik naar het ziekenhuis gegaan en zijn ze er achter gekomen dat ik darmkanker had.
2. Hoe reageerde u op dit bericht?
Toen ik het nieuws hoorde was ik op het begin geschrokken. Maar de duidelijkheid dat er wat aan de hand was, was fijn. Nu kon er wat aan gedaan worden.
3. Toen u dat te horen kreeg, schoten er toen gelijk allerlei beelden door u hoofd?
Ik had geen beelden in mijn hoofd. Ik vond het wel fijn dat er nu naar een oplossing werd gezocht.
4. Heeft een psycholoog bezocht om met het bericht om te gaan?
Ik heb met een maatschappelijk werker gepraat over mijn ziekte. Ook mijn vrouw mocht bij de maatschappelijk werker komen om te praten.
5. Kunt u goed met u familie praten over uw ziekte?
Over het algemeen kan ik goed met mijn familie over mijn ziekte praten. Maar wil er niet de hele dag mee bezig zijn en zoek daarom afleiding.
6. Weet uw vrouw hoe u zich voelt?
Meestal wel, maar soms vertel ik het niet aan mijn vrouw maar zij merkt dit aan mij. Als mijn vrouw er naar vraagt, vertel ik haar waar ik mee zit.
7. Welke behandelingen heeft u al ondergaan tegen uw ziekte?
Voor mijn ziekte heb ik een chemokuur gehad dit was preventief. De chemokuur was een drie wekelijkse cyclus. De eerste dag kreeg ik infuus met chemo. Daarna kreeg ik twee weken chemo pillen. En daarna één week rust. Dit gebeurde acht keer. De belangrijkste bijwerking van chemo zijn het 'handen en voeten syndroom', dit uit zich in tintelingen, pijn, rood en vervelling van je handen en voeten. Ook belangrijke bijwerkingen van de chemo zijn concentratie problemen, vermoeidheid en vaak problemen met eten.
8. Hoe ervaart u deze behandelingen?
De chemokuur was heftig maar ben er redelijk doorheen gekomen. Tijdens de chemokuur heb ik ook leuke momenten gehad.
9. Heeft u het idee dat de behandeling aanslaat?
De chemo duurde van mei t/m eind oktober 2010. In februari 2011 heb ik terug plaatsing gehad van de dunne darm terug op de dikke darm. Deze operatie was geslaagd.
Tot aan september 2013 waren er geen aanwijzingen tot uitzaaiïngen. In september 2013 toen hoorde ik dat er wat gevonden was op de lever. In oktober 2013 heb ik hypec operatie gehad dat wil zeggen een verwijdering van zichtbare tumoren in de buik en daarna een chemo spoeling door de buik. Dit duurde een paar uur. Dit had als gevolg dat er tumoren weg gehaald moesten worden bij de endeldarm waardoor ik weer een stoma kreeg. Deze is voorgoed.
10. Welke behandelingen staan u nog te wachten?
In juni 2014 kreeg ik te horen dat ik uitzaaiïngen had in de buik en de longen. Een chirurgische behandeling is niet meer haalbaar. Hierdoor krijg ik weer een chemotherapie. Dit is gestart in september 2014.
11. Kijkt u door uw ziekte op en andere manier naar het leven?
Het najagen van doelen in het leven is door mijn ziekte verminderd. Dingen wat ik op het begin belangrijk vond hebben door mijn ziekte nu een ander plekje gekregen.
12. Hoe zie u de toekomst voor u?
Ik zie mijn toekomst positief. Omdat ik nog heel veel dingen kan doen.
Geïntervieuwd door:
Suzanne van Zuilen
Maak jouw eigen website met JouwWeb