Verschillende soorten behandelingen
Diagnosestelling en behandeling:
Bij klachten is het verstandig om langs de huisarts te gaan, die zal lichamelijk onderzoek doen. Dit houdt in dat de huisarts aan de buik zal voelen en naar de darmen zal luisteren. In sommige gevallen zal de huisarts een rectaal toucher doen, bij dit onderzoek gaat de huisarts met een vinger in de anus om de binnenkant van de endeldarm te onderzoeken. Eventueel wordt er gevraagd om ontlasting in te leveren bij de huisarts. Deze kan in het laboratorium onderzocht worden op bloedsporen. Dit onderzoek wordt Fecaal Occult Bloed Test genoemd. Bloed in de ontlasting kan wijzen op darm kanker en is daarom reden voor verder onderzoek.
Afhankelijk van de klachten, leeftijd en bovengenoemd lichamelijk onderzoek kan de huisarts je doorverwijzen naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis zullen dan andere verschillende onderzoeken gedaan worden.
Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk bij dikke darm kanker. Welke behandeling voor de zorgvrager het beste is, is afhankelijk van verschillende factoren. Het stadium van de kanker is bijvoorbeeld erg belangrijk. Er spelen ook persoonlijke factoren een rol. Hoe goed is de lichamelijke conditie? Waar zit de darmtumor en eventueel de uitzaaiingen? En natuurlijk: wat wilt de zorgvrager zelf?
Endoscopie:
Een endoscopie van de darm is een kijkonderzoek. Tijdens een endoscopie kan de arts met een flexibele slang via de anus de dikke darm bekijken. Door de endoscoop kunnen kleine instrumentjes geschoven worden. Daarom is het mogelijk om tijdens een endoscopie kleine ingrepen te doen. Een endoscopie is dus niet alleen maar een kijkonderzoek, het kan ook een behandeling zijn. De arts kan tijdens een endoscopie een poliep verwijderen. De verwijderde poliep wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht. Sommige poliepen kunnen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker. Als er in de poliep onrustige of kwaadaardige cellen worden gevonden zal de arts een controleonderzoek voorstellen.
Radiotherapie:
Bestraling is een van de meest toegepaste behandelingen bij kanker. De tumor wordt blootgesteld aan radioactieve straling. De kankercellen raken hierdoor beschadigd en sterven af. Ook gezonde cellen kunnen door de straling beschadigd raken. De gezonde cellen herstellen zich gelukkig meestal beter dan kankercellen.
Er zijn verschillende manieren om een tumor te bestralen. Dit is afhankelijk van het stadium van de kanker. Zo mogelijk zal de bestraling gevolgd worden door een operatie. Deze bestraling, voorafgaande aan een operatie, wordt preoperatieve bestraling genoemd. Bij vergevorderde tumoren kan het gebied waar de tumor zat, direct na de operatie bestraald worden. Deze bestraling wordt intraoperatieve bestraling genoemd.
Uitzaaiïngen van darmkanker ontstaat meestal in de lever of in de longen. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden van deze uitzaaiingen. In sommige gevallen is het mogelijk om bestraling toe te passen.
Behandeling:
De behandeling is afhankelijk in welk stadium de ziekte zich bevindt Veel patiënten met dikke darm kanker zullen een operatie ondergaan. Soms in combinatie met een aanvullende behandeling. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg de tumor en zo mogelijk ook het omliggende weefsel. Voorafgaande de operatie is er een gesprek met de chirurg. De chirurg zal onder andere bespreken of er een kans is dat je een stoma krijgt. Een stoma is een kunstmatige uitgang van de darm via de buikwand. De stoma kan blijvend zijn, maar ook tijdelijk. Een tijdelijke stoma wordt aangelegd om het herstel van de darm te bevorderen.
Geschreven door:
Marisha Verhoeff
Maak jouw eigen website met JouwWeb