Maag-lever-darmartsen van het AMC waarschuwen voor darmkanker. Met het project Family Matters willen ze Amsterdamse families waarin darmkanker voorkomt, wakker schudden.
Een kwart van alle gevallen van darmkanker is erfelijk. Volgens AMC-hoogleraar gastro-intestinale oncologie Evelien Dekker is het van levensbelang dat deze mensen met regelmaat een inwendig darmonderzoek krijgen. Dekker schat dat er nog zeker vele tienduizenden mensen met een erfelijk risico op darmkanker in Nederland rondlopen die niet onder controle staan.
Het project Family Matters moet deze onzichtbare groep uit de massa filteren. 'We willen Amsterdammers die uitgenodigd worden voor het bevolkingsonderzoek darmkanker ook vragen of darmkanker in de familie voorkomt. Mensen met een verhoogd risico willen wij uitnodigen. Dit met het doel ze goed te informeren.'
Erfelijk risico
Bij mensen met een erfelijk risico worden alle poliepen uit voorzorg weggehaald, omdat er een kans van één op twintig bestaat dat een poliep uitgroeit tot darmkanker. Jaarlijks sterven in Nederland circa 5100 mensen aan darmkanker. 'Veertig procent overlijdt. Veel mensen melden zich pas als ze klachten krijgen en dat is vaak te laat.'
Er moet veel eerder aan de bel worden getrokken. 'Ook bij huisartsen en andere artsen zou er meer bewustwording moeten zijn. Het is belangrijk dat ze in geval van darmkanker bij de patiënt navragen: komt dit in de familie voor? Als wij weten dat er iemand op de poli is met een erfelijk risico, krijgt hij uitleg en adviezen. Die mensen kunnen hun hele familie inlichten, zodat die ook bescherming door een regelmatige coloscopie kunnen krijgen.' Direct de familieleden uitnodigen gaat niet, vanwege het patiëntengeheim.
Sluimerend
Darmkanker is een sluimerende ziekte waarbij een 'foute' poliep in een periode van tien tot vijftien jaar uitgroeit tot darmkanker. Jaarlijks komen er 13.000 nieuwe gevallen bij.
Het AMC heeft in 2005 een proefbevolkingsonderzoek darmkanker opgezet dat nog steeds loopt. Van de deelnemers heeft 7 procent bloed bij de poep. Van hem heeft 7 procent darmkanker en 35 tot 40 procent grote poliepen. Het onderzoek van het AMC in samenwerking met de Erasmus Universiteit was een belangrijke aanjager voor de minister van Volksgezondheid om de testen ook landelijk uit te voeren. Het is nog onbekend wanneer Family Matters kan beginnen. De Gezondheidsraad moet er nog zijn goedkeuring aan geven.
Bron:
Het Parool
Reactie plaatsen
Reacties